torsdag 24. mai 2012

Et storting som reflekterer valget

I forbindelse med at Høyre nå har gjort en meget god meningsmåling så har bl.a. Dagbladet gjort en beregning på hvordan mandater hadde vært fordelt dersom dette hadde vært stortingsvalg. Og det er da jeg begynner å undres meg litt over det norske systemet. Har egentlig ikke tenkt så mye over det før selv om jeg egentlig har fått med meg dette.
Det viser seg at dersom denne meningsmålingen hadde vært valg ville Høyre vært det største partiet med 35% mens Ap ville vært nr. 2 med 31.1% og det er langt ned til neste parti. Dersom man ser på blokkene vill borgerlig fløy(med FRP) ha 56.9% mens rød-/grønn fløy(uten RØDT)  ville ha 39,3%. En differanse på 17.6% Omtrent det omvendt av hva det er i dag.
Så var det mandatfordelingen da. Borgerlig ville ha fått 102 representanter mens rød-/grønt ville ha fått 66 mandater. En differanse på  36 representanter. Altså er differansen nesten dobbel så stor på antall mandater enn det velgerne har sagt at forskjellen skal være. Stortinget reflekterer altså IKKE hva velgerne har stemt. Jeg vet at det er mange ordninger som spiller inn her. Bl.a utjevningsmandat. Men er det godt demokrati som da utøves?
Er det ikke på tide å få til en sammensetning av stortinget som faktisk gjenspeiler hva folket har stemt og ønsker som nasjonens politikk ?
Det finnes sikkert mange modeller og varianter å få til dette på, men det enkleste må jo rette og slett være at partiene bekler sine andeler av mandater med representantene fra fylkene etter en brøk ifht antall innbyggere i fylket.
Det som må stå klart er at Stortingets styrkeforhold skal være ihht valgets resultat. Det er det ikke i dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar